statistieken

Zie jij opeens een daling in het aantal websitebezoekers, maar weet je niet waarom dat gebeurt? In dit blog staat een checklist om het probleem te vinden en lees je hoe je de traffic weer op niveau kunt krijgen.

Allereerst is het goed om te weten dat bezoekersaantallen en het gedrag van bezoekers altijd een beetje fluctueert. Een dameskleding webshop zal in de maand november en december meer traffic genereren dan in de maand januari, vanwege de feestdagen. En een campingwebsite zal in de zomermaanden meer views hebben dan in de winter. Uiteraard dien je het wel in de gaten te houden, want de lijn moet na een dip weer stijgen. Is dit niet het geval? Dan is actie vereist:

1. Google Analytics
Start met de statistieken. Controleer of deze data volledig betrouwbaar is. Heb je de afgelopen weken misschien iets in de trackingcode verandert? Of heb je pas laatst jouw eigen ip-adres uit de gegevens gefilterd? Vaak zijn deze wijzigingen de oorzaak van een flinke daling in websitebezoekers.

Extra info: de trackingcode in je website verzamelt statistieken. Wanneer hier problemen mee zijn, vormt dit ook problemen in  Google Analytics. Gelukkig kun je in Google Analytics eenvoudig checken of je trackingcode nog naar behoren functioneert. Wanneer je de trackingcode hebt hersteld, kan het zijn dat alles weer goed wordt weergegeven. Dus check altijd eerst je Google Analytics, voordat je andere aanpassingen maakt!

2. Google Search Console
Werkt Google Analytics naar behoren? Dan kun je verder met je onderzoek. Google Search Console is dan een prima startpunt. Deze gratis tool geeft via rapporten aan wanneer de bots van Google jouw website hebben bezocht (inclusief de bijbehorende rating). Extra fijn: je krijgt ook een bericht van Google als zij je een handmatige ‘penalty’ hebben toegekend én waarom. Een penalty (straf) kan direct ingrijpende gevolgen hebben voor je traffic. Door gebruik te maken van Google Search Console kun je zo’n probleem snel en efficiënt aanpakken.

3. Waar raak je de bezoekers kwijt?
Via Google Analytics (GA4) kun je de daling van het aantal bezoekers onderzoeken. Gaat het bijvoorbeeld om direct verkeer of gaat er iets verkeerd in de advertenties van Google Ads of in je social media kanalen?
Zie je dat je direct publiek (bezoekers die via de url op jouw website komen) verliest? Dan is vaak een succesvolle marketingcampagne van een concurrent de oorzaak. Meestal is dit van tijdelijke aard. Verlies je organisch verkeer? Dan is jouw zichtbaarheid in Google verminderd. Onderzoek of jouw advertenties van goede kwaliteit zijn in Google Ads, doe de SEO-check en verbeter de gebruiksvriendelijkheid van je site, check of je social media op orde is etc.

4. Constante controle
Het is van belang om constant de website, jouw marketing tools en social media kanalen te controleren. Als je eens in de twee maanden kijkt of het ‘nog lekker gaat’ met het aantal bezoekers, is het vaak lastig en een tijdrovende klus om te checken waar een probleem is ontstaan.

Ons advies: doe wekelijks een check van ongeveer een half uur. Je kunt dan meteen troubleshooting doen, mocht dat nodig zijn. Is een penalty van Google bijvoorbeeld de oorzaak van je traffic daling? Dan kun je direct aan de slag gaan met de informatie die je van Google Search Console krijgt. Ben je bezoekers verloren in één van je online advertentiecampagnes? Geef dan je Google Ads of social media kanalen wat extra aandacht. Zit jouw probleem aan de organische kant? Ga dan aan de slag met de SEO.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kun je Munt Media inzetten, we helpen je graag verder!