instagram-muntmedia

Instagram verandert. In positieve zin. Stories en Reels worden continu verbeterd en uitgebreid met nieuwe features. Daarmee gaat Insta de concurrentiestrijd met TikTok en YouTube aan. Daarnaast werkt het platform hard aan de veiligheid en privacy. 

Uit onderzoek blijkt dat Instagram-gebruikers voornamelijk op zoek zijn naar entertainment. Daarom wil het platform video belangrijker maken. Daar wordt dan ook de komende maanden de focus op gelegd. Ook worden er andere interessante features getest. We geven een kort overzicht in dit blog. 

Disclaimer: nieuwe functies in de testfase kunnen nog afwijken, afvallen of zijn niet beschikbaar in alle landen/regio’s. 

Eindelijk: link-stickers voor ons allemaal

Het is de bedoeling dat iedereen binnenkort toegang krijgt tot link-stickers. Dit moet de Swipe-Up-sticker vervangen, die op dit moment alleen te gebruiken is door gebruikers met meer dan 10.000 volgers of met een blauw vinkje. 

De link-sticker werkt hetzelfde als de Swipe-Up-sticker, maar dan met een tik in plaats van een ‘veeg’. Voorlopig wordt dit nog op kleine schaal getest, zodat Instagram leert hoe gebruikers kunnen profiteren van deze feature. Ze letten daarbij met name op het ‘spam-gehalte’.

Concepten en vertalingen

Voor alle gebruikers wordt het mogelijk om de Stories (die je binnen Instagram aanmaakt) als concept op te slaan. Een super fijne feature voor de online marketeers onder ons, want dit geeft je de mogelijkheid om Stories te maken en op een ander moment online te zetten. Houd er wel rekening mee dat na zeven dagen het concept automatisch wordt verwijderd. 

Nog zo’n fijne feature: de vertaalfunctie voor Stories. Instagram wil dit ook voor iedereen aanbieden en claimt dat er maar liefst 90 talen worden ondersteund. Hierdoor wordt Stories een stuk toegankelijker voor bijvoorbeeld gebruikers/bedrijven met internationale volgers. 

Wanneer je een verhaal met tekst maakt, krijgt de volger links bovenin het scherm de knop ‘vertaling bekijken’ te zien. Wanneer deze wordt aangeklikt, krijgt hij/zij de vertaling onderin het scherm te zien. 

Betalen = exclusiviteit

Instagram werkt op dit moment ook aan zogeheten ‘exclusieve Stories’. Dat betekent dat er bepaalde content alleen zichtbaar is voor leden van een speciale groep, die (waarschijnlijk) een abonnement hebben afgesloten om toegang te krijgen tot deze exclusieve Stories. Het  platform wil hiermee de contentmakers een verdienmodel aanbieden. Je kunt als kijker geen screenshot maken, waardoor de exclusiviteit wordt gewaarborgd. 

Reels Ads

De Reels Ads zijn sinds juni dit jaar te gebruiken en worden ook al ingezet door menig marketeer. Bedrijven kunnen hiermee een groter publiek bereiken. De ads verschijnen tussen de ‘gewone’ Reels in de feed en zijn herkenbaar door het label ‘Sponsored’, vergelijkbaar met de ‘sponsored Stories’. Instagram voorspelt dat deze functie nog veel interessanter wordt. Daarnaast zijn de Reels verlengt tot 60 seconden (in plaats van 30 seconden)!

Instagram op desktop

Deze nieuwe feature maakt ons als social media manager/online marketeer ontzettend happy! Instagram is namelijk alleen maar te gebruiken via de mobiele app. Je kunt al enige tijd berichten en reacties bekijken, statistieken checken en antwoorden op chats via de desktop, maar binnenkort (of als je mazzel hebt NU al) kun je via de desktop ook eindelijk posts plaatsen op je feed! 

Extra fijn voor je Instagram-strategie: je kunt de statistieken tot 60 dagen (in plaats van 30 dagen) terugkijken. Het gerucht gaat dat je binnenkort zelfs tot 90 dagen terug in de tijd kunt gaan. Yes!

Extra veilig

Niet alleen wordt er aan de nieuwe features gewerkt, ook op de veiligheid ligt serieuze focus. Zo werd in juli de Security Checkup gelanceerd, waarbij gebruikers die mogelijk zijn gehackt hun account beter kunnen beveiligen. Deze extra check verschijnt automatisch na het inloggen bij accounts die in het verleden mogelijk zijn gehackt. 

Ook is de Sensitive Content Control in het leven geroepen door Instagram. Deze heeft als functie de gebruikerservaring te verbeteren. Je kunt hiermee als gebruiker bepalen hoeveel gevoelige inhoud wordt weergegegeven in het tabblad Explore (of Verkennen). 

In dit tabblad wordt aanbevolen content geplaatst op basis van je interesse, maar door deze nieuwe feature heb je hier meer controle over. Aanpassen doe je zo:

  • Ga naar Instellingen
  • Ga naar je Account
  • Klik op Controle op gevoelige inhoud, je hebt boven de 18 jaar drie keuzes in deze optie
  • Vink jouw keuze aan

Ook de jonge gebruikers (onder de 16 jaar) worden door Instagram niet vergeten. Het platform werkt aan een kindvriendelijke versie van de app en probeert tegelijkertijd de jeugd ook binnen de huidige app te behouden, door extra bescherming te bieden. Accounts van gebruikers onder de 16 jaar worden bijvoorbeeld bij het aanmaken direct op ‘privé’ gezet. Ook wil Insta voorkomen dat reacties van onbekenden of ongewenste privéberichten de jonge gebruikers bereiken. Daar is het platform op dit moment druk mee bezig. 

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het gebruiken van de nieuwe features van Instagram? Of heb je andere vragen over dit platform of jouw Instagram-strategie? Neem gerust eens contact met ons op!