Aangezien de zomer nu toch echt voorbij is, kunnen we de focus weer verleggen van wijntjes naar websites. En dat begint natuurlijk met een goede SEO-check. In dit artikel geven we je enkele tips om dat gestructureerd aan te pakken, zodat jouw site organisch kan blijven scoren op vindbaarheid in Google.
Stap voor stap de SEO checken
Allereerst ga je bij jezelf te rade of het zoekwoorden/de zoekwoorden die je voorheen hebt gekozen nog up-to-date zijn voor jouw onderneming. Was dit bijvoorbeeld eerst ‘communicatie’ en heb je inmiddels jouw bedrijf uitgebreid met ‘online marketing’, dan kan dat woord niet ontbreken als keyword. Hetzelfde geldt voor een webshop; heb je nieuwe producten die je graag in de spotlights zet? Neem die dan mee in je zoekwoorden. Als je niet helemaal zeker bent van je keywords, doe dan een zoekwoordenonderzoek. Dit kan bijvoorbeeld met de Google zoekwoordplanner (gratis).
Na deze eerste belangrijke stap volg je onderstaande punten om de SEO-check te doen:
- Hoe eerder je het keyword op de pagina zet, hoe meer waarde Google het zoekwoord toekent. Wij adviseren dus om jouw pagina’s/artikelen van boven naar beneden te optimaliseren.
- Check de title-tag (titel van de pagina). Het zoekwoord dient in de title-tag te staan. Focus je op één zoekwoord per pagina en zorg voor een boeiende en logische titel.
- Achter de schermen kun je ook een meta description kwijt. Dit is de omschrijving van de pagina die je aan Google geeft. Dit moet dus een omschrijving zijn die past bij wat er op die pagina staat. Kort, krachtig en aantrekkelijk én met het zoekwoord erin verwerkt.
- Zorg dat je url past bij de pagina en eenvoudig is. Bijvoorbeeld: muntmedia.nl/seo-check en niet: muntmedia.nl/blog/1234/category/seo/456.
- Gebruik afbeeldingen met een passende alt-tag. Deze afbeeldingen moeten natuurlijk passen bij de inhoud van je pagina. Voorzie de bestandsnaam, de titel én de alt-tag met het zoekwoord.
- Denk als Hans&Grietje: strooi broodkruimels. Met ‘breadcrumbs’ kan de bezoeker snel en eenvoudig terug navigeren. Daarnaast werken ze als interne links en die dragen bij aan de SEO-score!
- H1, H2 en H3. Gebruik (tussen)koppen op je pagina’s. Elke pagina heeft 1 x een H1/titel. Uiteraard gebruik je de zoekwoorden weer en zet je die zoveel mogelijk vooraan in de koppen. Let op: het moet leesbaar blijven!
- De eerste alinea is leidend. Dit geldt voor alle teksten! Of je nu een krantenartikel, website tekst of boek schrijft: de eerste alinea is van levensbelang. Voor de SEO-score geldt: gebruik in de eerste alinea de relevante zoekwoorden en zorg dat het boeit, zodat men verder gaat lezen.
- Vet en schuin. Geef zoekwoorden hier en daar (niet overdrijven!) een extra waarde door ze vet of schuin te drukken.
- Gebruik brede zoektermen. Dus als je gevonden wilt worden op de woordcombinatie ‘online marketing tools’, kun je ook zinnen (brede zoektermen) maken, zoals ‘Google Ads en Analytics zijn belangrijke tools voor online marketing experts’.
- Gebruik ook aanverwante zoektermen/synoniemen.
- Claim je authenticiteit door goede content te delen met je bezoekers. Hoe waardevoller jouw website is, hoe meer Google van jouw website gaat ‘houden’. Zorg wel voor diversiteit: artikelen, afbeeldingen, video, inforgraphics, pdf’s etc.
- Uitgaande en interne links. Plaats links op je pagina’s naar andere waardevolle websites (bijv. Wikipedia). Uiteraard moet dit wel relevant zijn aan jouw onderwerp! Daarnaast adviseren we om interne links te plaatsen, bijvoorbeeld naar andere interessante artikelen en de contactpagina.
- Laat de sneeuwbal rollen! Als je een artikel hebt gepubliceerd, deel die dan op jouw social media kanalen. Wie weet hoe groot het sneeuwbaleffect wordt…
Met bovenstaande punten kun jij de winter tegemoet met een SEO-vriendelijke website. Succes!
Hulp nodig? Neem contact met ons op.